Geen koperinstrument als je tanden gaat wisselen

Inspiratie, nieuws

Op dinsdag 21 november vond het vierde cultuureducatiecafé plaats bij stichting Mooi Werk. Op Hoogstraat 97 in Schiedam kwamen docenten en directieleden van scholen in contact met muziekaanbieders uit de regio.

Impuls Muziekonderwijs in Schiedam

Renske Dźon brengt als cultuurcoach scholen in contact met de culturele sector. Vanuit haar rol bij de aanvragen voor de Impuls Muziekonderwijs weet zij inmiddels haar weg goed te vinden in het lokale muziekaanbod. Een kort verslag voor wie deze bijeenkomst heeft gemist.

Lokale muziekaanbieders

Het Gewestelijk Senioren Orkest, de Rijnmondband, Muziekvereniging Sint Radboud, muziekdocent Jolanda Konings en Harpe Davids presenteerden hun projecten. Maar ook gaven ze nuttige tips. ‘Laat een kind geen koperinstrument bespelen als hij of zij zijn tanden moet wisselen’, is er bijvoorbeeld eentje om niet meer te vergeten.

Gewestelijk Senioren Orkest

Zo leerden dat het Gewestelijk Senioren Orkest uit Maassluis graag samenspeelt met kinderen. De school komt naar het muziekgebouw toe of er wordt gewerkt in het muzieklokaal van de school. De leerlingen krijgen een eigen gemaakt, visueel notatiesysteem aangeleerd, waardoor ze zelf met percussie instrumenten mee kunnen spelen met een echt orkest. Er kan, op basis van het repertoire, een reis door de tijd gemaakt worden van barok muziek tot aan hedendaagse filmmuziek. Het programma wordt op maat gemaakt in samenwerking met een vakleerkracht muziek, waarbij rekening gehouden wordt met de wensen van de school.

Rijnmondband Schiedam

Het Music Kids Project is een project van twee keer acht weken op de basisschool. In de eerste acht weken maken leerlingen kennis met alle muziekinstrumenten die te vinden zijn in de Jeugd Rijnmondband en in de Rijnmondband. In de tweede reeks an acht weken mogen kinderen met een muziekinstrument naar keuze aan de slag. Zo kunnen kinderen leren trompetspelen zoals Nino! Natuurlijk moet rekening gehouden worden met de leeftijd van de kinderen en als een kind tanden aan het wisselen is, is een koperinstrument natuurlijk niet handig. In de lagere groepen worden orkesten gevormd met percussie instrumenten. Sommige kinderen stromen daarna door als lid van de muziekvereniging die hoort bij de Rijnmondband.

 

Muziekvereniging Sint Radboud

Deze vereniging geeft jaarlijks een concert op een prominente Schiedamse locatie. Het repertoire loopt van klassiek tot modern en voor de toekomst staat een concert met de Zandtovenaar op het programma. Muziekvereniging Sint Radboud biedt kinderen muzieklessen aan en dat begint met de blokfluit. Op een laagdrempelige manier kennis maken met het instrument, het notenschrift leren lezen en de lol van muziekmaken ontdekken. Daarna zijn vervolglessen mogelijk om muziekgevoel verder te ontwikkelen. Er wordt privéles gegeven en samengewerkt in ‘samenspeelgroepen’. Alle instrumenten komen aan bod bij de muzieklessen in de klas.

 

Muziekdocente Jolanda Konings

De Sint Jozefschool in Schiedam-West heeft de Impuls Muziekonderwijs aangevraagd en toegekend gekregen. Jolanda Konings is daar als muziekdocent aan het werk om muziek een passende plek te geven binnen het onderwijs. Op dit moment geeft ze lessen in de onderbouw. Ook krijgen de leerkrachten gitaarlessen. Kinderen vinden het leuk dat de juf of meester, net als zij, nieuwe dingen leren. Al snel kan de juf of meester geoefende gitaarliedjes, zoals Sinterklaasliedjes, spelen in de klas. Het zelf leren bespelen van een muziekinstrument geeft de docenten iets om op terug te vallen tijdens de muzieklessen. Op de Jozefschool is sinds kort ook een satelliet ensemble van het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest gestart. Een viooldocent leidt het ensemble.

 

Harpe Davids

Dit kleine orkest geeft jaarlijks kinderconcerten in de Ark. Kinderen, die lessen volgen via zelfstandige muziekvakdocenten buiten schooltijd in de klaslokalen van basisschool de Klinker in Schiedam-Noord, mogen daar voor de eerste keer optreden. Er is veel enthousiasme binnen het orkest voor het aanbieden van muzieklessen op school. Zo wordt er al gewerkt met koperles, contrabas en zangles. Muziekinstrumenten worden beschikbaar gesteld voor de Impuls Muziekonderwijs in de Klinker. Indien gewenst kan Harpe Davids demonstratielessen geven in de school. Ook is er een naschools blaasorkest.

 

Cultuureducatiecafé Schiedam

Ook in 2018 zullen er weer CE café’s plaatsvinden in Schiedam. Houd hiervoor de website van Mooi Werk in de gaten.