Door de ogen van een enthousiaste icc’er

Inspiratie

Anouk van der Vlies, leerkracht en cultuurcoördinator op IKC De Ark, volgt een opleiding tot Cultuurbegeleider. Zij deelt haar verhaal en vertelt meer over haar opleiding en haar motivaties:

Sinds 2013 is onze school, IKC de Ark in Vlaardingen betrokken bij Cultuureducatie met kwaliteit. In datzelfde jaar ben ik gestart met de ICC-cursus en ik heb deze in 2014 afgerond. Tijdens deze cursus ben ik enorm geïnspireerd en kwam ik na elke cursusmiddag stuiterend van enthousiasme de school weer in.

Ik sta nu 12 jaar voor de klas en ik heb al vaker gedacht aan een uitstap naar een baan in de cultuursector, zoals het werken in een museum als educatief medewerker. Om deze reden ben ik verder gaan kijken na de ICC-cursus en kwam ik bij de Post HBO opleiding Cultuurbegeleider. Deze opleiding is een vervolg op de ICC-cursus en is bedoeld voor mensen die verdieping zoeken en de inhoud van het cultuuronderwijs op school nog meer kwaliteit willen geven.

In januari ben ik uiteindelijk begonnen aan deze opleiding bij INHOLLAND in Haarlem. Helaas is er nog weinig animo voor deze opleiding en was een studie volgen in Haarlem voor mij de enige mogelijkheid. Een keer in de twee weken ga ik op woensdagmiddag  naar Haarlem. Na de zomervakantie gaat dit verder en in januari 2018 begin ik met mijn meesterproef. De gehele opleiding duurt anderhalf jaar.

In de lessen hebben we al veel verschillende interessante onderwerpen behandeld, zoals: verandermanagement, creatief denken, afstemming met culturele instellingen en verschillende expertmeetings.

Het enige ‘gevaar’ van het volgen van deze opleiding is dat je te veel wilt gaan doen. Je krijgt veel input en moet zelf goed bepalen welke kant je op wilt op jouw school. Ik hoop dat ik door het volgen van deze opleiding op mijn school een nog beter aanbod voor cultuuronderwijs kan creëren en misschien kan ik in de toekomst mijn kennis op meerdere scholen inzetten.