Stinkende ridder in Vlaardingen

Inspiratie, nieuws

Middeleeuwse ridder in de klas

In Vlaardingen staat 2018 in het teken van de ontstaansgeschiedenis van de stad. Het jaar 1018 is bepalend voor het Vlaardingen van nu. Toen werd een beslissende slag bij Vlaardingen gewonnen door graaf Dirk III en zijn mannen. Een slag die niet alleen belangrijk is voor Vlaardingen, maar voor heel Holland. In 2018, 1000 jaar later, staat Vlaardingen stil bij die geschiedenis. De middeleeuwen komen dichterbij dan ooit. KADE 40 heeft van de scholen de vraag gekregen om de kunstschatten in het teken van de Slag bij Vlaardingen te stellen. Graaf Dirk, een ridder en een jonkvrouw in de klas dus.

stinkende ridder in de klas

Ondersteuning van de gemeente

De gemeente Vlaardingen ondersteunt het initiatief om de Slag van Vlaardingen op te nemen in de Vlaardingse Kunstschatten. De Kunstschatten zijn de kunstlessen op scholen, die worden samengesteld door KADE40. Kunstvakdocenten van KAD40 ontwikkelen een speciale lessenserie rondom het thema.
Niet alleen de geschiedenis en de erfgoedlessen staan in het teken van de Slag van Vlaardingen. Ook de creatieve lessen worden ingericht rondom de middeleeuwen. Haal de houten knijpers dus maar vast van zolder. Binnenkort kun je een stinkende ridder op jouw school verwachten!

 

Website rondom het themajaar

De stinkende ridder, graaf Dirk III en alles over Flardinga, is te vinden op de website over Vlaardingen 1018. Hierop staat een tijdlijn met belangrijke momenten in de geschiedenis, de activiteiten die vanaf januari 2018 plaatsvinden in Vlaardingen, rondom De Slag en alle educatieve activiteiten waar Vlaardingse scholen aan deelnemen. Daar lees je alles over de nederzetting Flardinga, de Vlaardingse boeren, het ontstaan van Holland en het keizerlijk leger onder aanvoering van hertog Godfried van Lotharingen.

Vergeet vooral de activiteiten op de kalender niet te bekijken. Het grootse stadsspektakel in het centrum van Vlaardingen op 15 en 16 juni 2018 belooft een ware publiekstrekker te worden. Trek je middeleeuwse kloffie, je ridder kostuum, of het kostuum van Graaf Dirk III aan en dompel je onder in middeleeuwse sferen.