Vlaardingen en Schiedam zijn 13 icc’ers rijker!

nieuws


Op 1 april 2015 hebben 13 leerkrachten van Vlaardingse en Schiedamse basisschool de cursus tot interne cultuurcoördinator succesvol afgerond.

In de Stadsgehoorzaal deelden de toekomstige icc’ers hun visie op cultuureducatie met de aanwezige directeuren van de scholen. Door de cursus zijn de icc’ers in staat om kunst en cultuur voor iedere leerling een vaste plek in het onderwijs te geven. De visie van de school over cultuureducatie wordt (mede) ontwikkeld door de interne cultuurcoördinator.

De presentaties waren de eerste aanzet tot het schrijven van een beleidsplan. De volgende stap is het uitvoeren van het plan, samen met collega’s en culturele instellingen in de stad.

Met een zelfgeschreven cultuurbeleidsplan als basis pakt de school de regie over cultuureducatie binnen de school. Iedere presentatie had een duidelijke boodschap: Talentontwikkeling zit in je lichaam en stop je niet in je rugzak. Kinderen moeten denken, durven, doen in het systeem krijgen. Alles doet er toe, ook al doet het er niet toe.

Bijzondere metafoor van één van de icc’ers: Een kind komt als een klein Rupsje Nooitgenoeg in groep 1 op school. Het eet divers voedsel. Soms is het lekker en vertrouwd. Af en toe is het snoeperij. Soms is het nieuw en een beetje vreemd, soms is het niet lekker, maar wel altijd gezond. In groep 8 is dit kleine rupsje, gegroeid door alle soorten kunst waarvan het heeft mogen proeven, mogen smullen en soms veel van heeft gegeten, klaar om weg te fladderen op zoek naar een nieuw avontuur.

Na afloop van de presentaties kregen alle icc’ers hun certificaat uitgereikt door projectcoördinator Erik van Duijvenbode, stuurgroepleden Ineke Hagen (Mooi Werk) en Marjet Kooij (KADE40) en docent Rudy Elmans.