Workshop ” Daar Zit Muziek in” van Mooi Werk en CMKVS op de PRIMO Academy

nieuws

Op woensdagmiddag 6 april hebben Stichting Mooi Werk en CMKVS de workshop “Daar zit muziek in” georganiseerd. De workshop was bedoeld voor leerkrachten van PRIMO-scholen in Schiedam en stond in het teken van de Impuls Muziekonderwijs. Docenten konden ervaren hoe leuk en gemakkelijk het is om muziekonderwijs in praktijk te brengen.

Wauw, ik wist niet dat ik met zo weinig middelen muziekles kan geven. Ik ga het vrijdag meteen uitproberen in mijn les!

 

Meer dan twintig leerkrachten hadden zich ingeschreven voor deze Primo Academy. Troubadour Kees Wagenaar zette zijn jarenlange ervaring als muzikant en docent in en gaf de deelnemers tal van tips en trucs om met verschillend schoolinstrumentarium zoals boomwhackers, world music boxes en klankstaven te experimenteren. Jirre Stoutjesdijk, een jonge dirigent en muziekdocent werkte voornamelijk met muziek en beweging.

De workshop vond plaats op OBS De Peperklip, een van de PRIMO-scholen; de school heeft zojuist geïnvesteerd in een podium voor muziek en theater en bood mede hierdoor de ideale plaats voor de inspirerende middag.

De middag begon met een korte presentatie over de beschikbare muziekmethodes voor het basisonderwijs. Renske Dzon, cultuurcoach van Mooi Werk gaf een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende muziekmethodes. Na afloop kregen de deelnemers de presentatie nog thuisgestuurd.

De leerkrachten kregen twee workshops aangeboden: Troubadour Kees Wagenaar zette zijn jarenlange ervaring als muzikant en docent in en gaf de deelnemers tal van tips en trucs om met verschillend schoolinstrumentarium zoals boomwhackers, world music boxes en klankstaven te experimenteren. Ook liet hij de deelnemers nader kennismaken met ZangExpress, een laagdrempelige methode voor in de klas die zang als basis heeft. Deze workshop was een swingend geheel waar alle deelnemers veel energie van kregen.

Jirre Stoutjesdijk, een jonge dirigent en muziekdocent werkte voornamelijk met muziek en beweging. Hij werkt vanuit het principe dat het enige wat je nodig hebt om muziek te maken je eigen lichaam is. Hij liet de leerkrachten ervaren hoe je heel gemakkelijk met body-percussie kunt werken en concentratieoefeningen kunt inzetten om de muziekles tot een succes te maken.

De leerkrachten volgden beide workshops en vertrokken met meer dan voldoende inspiratie voor in het klaslokaal. Tijdens het reflectiemoment benoemde één van de leerkrachten de middag als:

Een perfecte combinatie tussen concentratie en energie!